Vásártartás

A HORTOBÁGYI-DÉLIBÁB Nonprofit Kft. országos és helyi vásárt rendez Hortobágy Község Önkormányzatával kötött megállapodása és a Képviselő-testület 19/2007(XII.31.) Hö. rendelete alapján.

Országos vásáraink:

 • Hortobágyi Hídivásár – Országos Kirakodó és Népművészeti Vásár
 • Szent György-napi Országos Bio- és Kézműves Vásár

Helyi vásár:

 • helyi kirakodó vásár

A tárgyévi országos vásárok időpontjai a Rendezvények menüpont alatt találhatók.

Helyi kirakodó vásár

A helyi vásárnak a világörökségi környezetben elhelyezkedő hortobágyi Vásártér adja helyszínét. A Vásártér közvetlen közelében található a Kilenclyukú híd, a Pásztormúzeum, a Hortobágyi Csárda, a Körszín múzeum, a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontja, a Hortobágyi Madárkórház és az Égerházi Imre Galéria is.
A vásár minden évben április 1-től november 1-ig tart.
Nyitva tartás: 7.00 órától 20.00 óráig.
A helyi vásár területén a kereskedők tájba illő faházakból kínálják termékeiket az ide érkező vendégek számára.
A kézműves termékeken túl (fazekas, szűcs és fafaragó áruk) rengeteg féle vásárfia közül válogathatnak az ide érkezők.

Hortobágyi Hídivásár – Országos Kirakodó és Népművészeti Vásár

Helyszín: Hortobágy község – a Kilenclyukú Híd melletti vásártér
Időpont: minden évben augusztus 20. és – attól függően, hogy milyen napra esik – az előtte lévő, vagy utána következő 2-3 nap.
Az ide látogatók több száz népművész, kézműves és egyéb kereskedő kínálatából válogathatnak. A tájra jellemző népi- és kézműves áruk mellett a vásárokhoz, illetve a Hortobágyhoz kötődő ételeket is megízlelhetik az érdeklődők.
A hagyományok szerint az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepének napjához (augusztus 20-hoz) kötődően kerül megrendezésre az országos hírű kirakodó és népművészeti vásár.
A hortobágyi hídi vásár egyike Debrecen valaha országos hírű és a szomszédos népek által is számon tartott vásárainak, amely a kezdetekben állatvásárként működött. Az állatvásár elképzelhetetlen volt kirakodó vásár nélkül. Felsorakoztak portékáikkal a debreceni és környékbeli kézműves mesterek. A megkötött vásárra áldomást ihattak a csárdában, lacikonyhákon, alkalmi zöldvendéglők sokaságában.
A vásárt napjainkban a HORTOBÁGYI-DÉLIBÁB Nonprofit Kft. szervezi. Állandóságát ma is nagyhírű sokadalma adja, kígyózó kocsisorok hozzák a vásárba vágyó látogatókat.
A Hídivásárt kulturális események, programsorozatok kísérik melyek főként a hagyományőrzés és a folklór jegyében zajlanak. Javarészt népzenei és néptánc előadások sorozata fogadja az ideérkező vendégeket, de a modern zene iránt érdeklődők sem maradnak programok nélkül.
2013. óta a Vásárral párhuzamosan, annak keretében kerül megrendezésre a PusztaFeszt folk és rock fesztivál, melynek helyszínéül a vásártér melletti Víziszínpad szolgál.

Szent György-napi Országos Bio-és Kézműves Vásár

Helyszín: Hortobágy község – a Kilenclyukú Híd melletti vásártér
Időpont: minden évben Szent György-napjához legközelebb eső szombati nap.
A vásár valódi ínyencség az ideérkező vendégek számára, mivel kizárólag bio-, illetve kézműves termékek sokasága várja őket.
Az eseményen csak meghívott árusítók vehetnek részt, így próbáljuk biztosítani az eladásra kínált termékek megfelelő minőségét.
A biogazdák bioélelmiszerek széles körű választékát mutatják be, megfűszerezve bioborok kóstolásával, az immár hagyományos Pusztai Bioborversennyel.
A bioélelmiszereken, bioborokon túl, természetes kozmetikumok, gyógyhatású termékek és kézműves portékák közül válogathatnak az érdeklődők.
A vásár napjának délelőttjén népi-, népzenei programokat tekinthetnek meg a vásártéren felállított kis színpadon.
Délután a Hortobágyi-Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. Szent György-napi Kihajtási Ünnepén vehetnek részt a látogatók, mely a Kilenclyukú Híd és a Vásártér közötti nyílt, folyóparti területen látható.

Árusítóknak

A vásárokon csak az üzemeltető engedélyével, az ő általa kijelölt helyen és a helypénz megfizetése után lehetséges árusítani.
A Hídivásár árusítási kategóriái:

 • népművész, népi iparművész
 • étel-ital
 • zöldség-gyümölcs
 • mutatványosok
 • antikvitás
 • egyéb

Bővebb felvilágosítást a vásárokról, az azokon történő árusításról,

 • személyesen Hortobágy, Czinege J. u. 1. sz. alatt,
 • telefonon a 52/369-488-as telefonszámon,
 • e-mailben a hortobagyi.delibab@gmail.com címen

kérhetnek.

Hortobágyról